Als zij kan vergeven, kan ik het ook

Afgelopen week zag ik een interview met Yann Arthus Bertrand. Hij heeft 2 jaar lang 2000 mensen gefilmd uit 65 landen. Hij laat de schoonheid en de rauwheid van de mens en de aarde zien door individuele verhalen en prachtige beelden. Ik werd getroffen door het ongelooflijke verhaal van een man, die een moord heeft begaan op een vrouw en haar dochter.

Hij was zelf veelvuldig mishandeld door zijn stiefvader. Bij elke mishandeling riep de stiefvader dat hij “handelde uit liefde voor hem”, waardoor liefde en pijn bij deze man onlosmakelijk met elkaar verbonden waren “I thought that love was supposed to hurt." Ik was onder de indruk van zijn tranen die kwamen op het moment dat hij zei dat de moeder van haar vermoorde kind en kleindochter, Agnes, hem geleerd heeft wat liefde echt is. Zij heeft hem kunnen vergeven.

Ik realiser me dat we soms extreme, indrukwekkende voorbeelden nodig hebben voor onze eigen inzichten. Ik besefte me vanochtend, al wakker wordend (vaak mijn heldere momenten), dat als zij hem kan vergeven, dan heb ik zeker een aantal mensen te vergeven. En zij hebben lang niet zulke extreme dingen gedaan dan hij. Dus waar doe ik moeilijk over?

Ik heb een aantal mensen te vergeven, iemand die (nog steeds) boos is op mij is en mij al jarenlang negeert (oeoeoe, dat vind ik moeilijk), mijn vader die vroeger niet zijn vaderrol heeft gepakt, een oud collega die vlijmscherp kon zijn naar mij, of de inkoopafdeling van een belangrijke klant, die heeft besloten de inzet van team coaches uit te besteden. De intermediair bepaalt nu wie welke opdracht gaat doen, en ondertussen is mijn tarief gehalveerd. 

En weet je, als ik dit nu opschrijf, besef ik me weer dat het eigenlijk (of natuurlijk) gaat om hoe ik mensen en gebeurtenissen percipieer. En dat het begint bij mild te zijn naar mezelf. Mild met de erkenning dat het me geraakt heeft, dat het gaat om niet gezien te worden voor wie ik ben, of de angst om te kort te komen. Maar dat het ligt niet aan de ander.

De sleutel ligt in mijzelf, als ik mezelf zie en accepteer, ook met deze angsten en behoeften, dan hoef ik geen wrok te voelen naar anderen. Ik kan er wellicht van leren en neem mijn lessen mee verder op reis. En misschien niet en dan laat ik het bij de ander. 

Vergeving is waardevol voor mij om mee te dragen in deze periode van de 12 heilige nachten. Heiliging betekent heelwording.

Welke persoon heeft jou geraakt? Wat heeft in jou aangeraakt? Zou je hem/haar kunnen vergeven, in het licht van de vergiffenis van Agnes? Wie zou je zijn zonder je wrok?

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaringen, omdat we zoveel van elkaar kunnen leren. Voor een (nog) vervulder en vrijer leven.

Leave a comment

You are commenting as guest.