Blog: De gong die geluk brengt

Vandaag zat ik in de auto en had de radio aan en luisterde naar ‘Het Nieuws van de vooruitgang’.  Ik werd heel blij van het volgende bericht:

“Scholen in criminele achterbuurten van San Francisco laten twee keer per dag een gong horen die aangeeft dat het tijd is voor meditatie. Scholieren en docenten sluiten dan hun ogen en nemen een moment voor hunzelf. Het helpt ze de schietpartijen en gevechten te verwerken en om zich veiliger te voelen. Bovendien zijn studenten, sinds de dagelijkse meditatie, beter gaan presteren op school, is het aantal schorsingen met 45 % gedaald en wordt 20 % van de studenten toegelaten tot een beroemde high school, terwijl dat daarvoor bijna nooit voor kwam!”

Ook in het retraite centrum Plum Village in Zuid-Frankrijk, van de beroemde boeddhist Thich Nhat Hahn, klonk met regelmaat de gong. Op dat moment stopte ik waar ik mee bezig was en was ik stil voor 5 minuten. Ik werd me bewust van dat wat ik aan het doen was, hoe ik het deed en hoe het op dat moment met mij ging. Vragen die Thich Nhat Than stelt zijn: “Doe je het met aandacht, ben je helemaal aanwezig in het hier en nu, kijk je goed en ben je je bewust van al het moois om je heen?”

In het werken met leidinggevenden en teams gebruik ik regelmatig een bezinningsmoment. Een reflectie moment, met de interventie vraag: “Wat gebeurt er nu? Wat ervaar je? Hoe gaat dit gesprek?” Daarnaast gebruik ik bezinningsmomenten in de vorm van een visualisatie van een inspirerende toekomst of een ademhalingsoefening aan het begin van de sessie om helemaal aanwezig te zijn, zonder afleidingen.

Het brengt een leidinggevende die ik coach “meer stevigheid, ontspanning en relativeringsvermogen”. Hij moest in het begin wel even wennen, maar doet het nu 3 keer per dag: s’ ochtends, voor het slapen gaan en in de auto op weg naar zijn werk. Thich Nhat Hahn zegt namelijk ook: “Wees blij met een rood stoplicht, dat geeft je een bezinningsmoment!”

Een stiltemoment brengt mij tot rust, naar mijzelf, naar het hier en nu. Het geeft mij daarnaast meer zelfvertrouwen, kracht en ik merk dat ik helderder en creatiever ben. Ik heb een dagelijks ritueel: een vast meditatiemoment in de ochtend, voordat de kinderen wakker worden. Daarnaast gebruik een heel handige app: de Mindfulness Bell.

Wil je ook vaker oefenen met bezinningsmomenten? Probeer de Mindfulness Bell app en volg de onderstaande eenvoudige instructie.

Zet je wekker op 15 min. Neem een ontspannen houding aan, in je stoel of op een kussen op de grond. Je hoeft alleen maar je ademhaling te volgen. Volg de lucht die in je longen komt en er weer uit gaat. Als gedachten komen, laat je die ook weer gaan en breng je aandacht terug op je ademhaling.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

 • logo-philips
 • essent logo
 • logo-belastingdienst
 • logo-epz
 • logo-unilever
 • logo-polyplastic
 • logo-P-G
 • logo-Momentive
 • logo-WNF
 • logo-ICL
 • logo-Conway-Partners
 • logo-DE
 • logo-Valeo
 • logo-Babbels
 • logo-fortis
 • logo-hagaziekenhuis
 • logo-Chemours
 • logo-Nine
 • logo-iglo
 • logo-NOOSA
 • logo-KPN
 • logo-atradius
 • logo-respect-zorggroep
 • logo-Essent
 • logo-sanofi-aventis
 • logo-young-capital
 • logo-boska
 • logo-OHRA
 • logo-TNT
 • logo-albert-schweitzer
 • logo-unikaas
 • logo-FrieslandCampina
 • logo-Bavaria
 • logo-ABN-amro