Heb jij een kleurrijk bestaan?

Zou jij ook vaker positief kunnen kleuren?

In mijn leven komen allerlei situaties en gebeurtenissen voorbij. Sommige maken me blij en andere blijven me dwarszitten.
Vraag is: welke kleur geef ik eraan? Iets lichts, positiefs? Of donker en negatief?

Ik probeer me daar bewust van te worden, want hoe ik iets kleur geef heeft grote invloed op mijn geluksgevoel.

Ik realiseerde me laatst dat ik vaker een gebeurtenis een positieve kleur zou kunnen geven. De aanleiding daarvoor was een noodlanding die ik meemaakte deze zomer.

Op de terugvlucht uit Thailand werden we –ik en mijn twee kinderen- na een uur opgeschrikt door de mededeling dat we moesten terugkeren naar Bangkok, door “waarschijnlijk een vogel in de motor.” De piloot loosde kerosine, ging lager vliegen, de brandweer stond klaar…

Het waren angstige minuten. Een relatief korte tijd waarin ik, toch echt serieus gespannen, met mijn kinderen de veiligheidsinstructies ben gaan doornemen en angstvallig om me heen bleef kijken wat er gebeurde.

Uiteindelijk veilig geland volgde er een lange ingewikkelde dag van onduidelijkheid, gestress en gedoe voordat we weer verder konden reizen naar Nederland. Als extra domper miste ik daardoor mijn vriend die voor een paar weken naar het buitenland vertrok.

Het rotgevoel van deze gebeurtenissen overschaduwde in eerste instantie de leuke ervaring van de rondreis door Thailand. Ik realiseerde me dat ik mijn reis een donker grijze kleur gaf.

Tijdens mijn vakantie las ik echter het dagboek van Etty Hillesum, een Joodse vrouw. Geboren in Middelburg (toevallig ook mijn geboorteplaats), gestorven in Auschwitz. Zij beschrijft haar leven en zielenroerselen in de jaren ‘41 en ’42. Zij gaf mij daarmee het voorbeeld om ondanks zware ontberingen een positieve kleur te geven aan wat je meemaakt.

Nu waren de omstandigheden van Etty’s leven zeer extreem, en wat dat betreft kan ik mijn angstgevoelens daarmee bijna niet vergelijken, maar toch maakt juist die ernst haar levensverhaal voor mij heel inspirerend.

Een stukje uit Etty's dagboek, in haar barak:

“Ik heb geen heimweh, ik ben thuis. Men ís ‘thuis’. Onder de hemel is mijn thuis. Op iedere plek van deze aarde is men thuis, wanneer men alles in zich draagt.”

In Westerbork meldde ze zich vrijwillig aan om daar tot inspiratie voor anderen te kunnen zijn. Ze heeft tot haar transport naar Auschwitz geschreven over haar dankbaarheid voor het leven. Ze genoot van de (ingewikkelde) liefde, de natuur, de stad Amsterdam, de mensen.

Het geeft inzicht dat zij alles accepteert. Tot haar transport schrijft ze: “Het leven is zo zinrijk. Het leven en het sterven, het lijden en de vreugde, de blaren van de kapotgelopen voeten en de jasmijn achter het huis, de vervolgingen, de ontelbare wreedheden. Alles en alles is in mij als één krachtig geheel, en ik aanvaard alles als één geheel.”

Ik dacht aan Etty en hoe zij een positieve kleur gaf aan de meest afschuwelijke ervaringen en besloot een andere kleur, licht turquoise, te geven aan mijn terugreis uit Thailand. Ik kon daardoor mijn eigen alertheid en daadkracht ineens waarderen, zeker als enige volwassene. Ik kon zien hoe mijn kinderen zich verantwoordelijk voelden voor hun koffers en hoe ze meehielpen en er het beste van maakten. Alles werd een stuk lichter.

Ik kan weer dankbaar zijn voor de heerlijke tijd in Thailand. Een reis waarin we mijn vader, die daar al vijftien jaar woont, voor het eerst bezochten. We deels samen reisden met mijn zus en haar gezin en ik goede vrienden van mij heb ontmoet. En we de indrukwekkende Dodenspoorlijn zagen, waaraan mijn opa heeft gewerkt. 

Deze reis was, samen met mijn kinderen, een intense en waardevolle ervaring. Eentje die het zeer verdient positief gekleurd te worden.

En hoe is dit voor jou?

Welke gebeurtenissen in je leven zou je een positievere kleur kunnen geven? 

Warme groet,

Marijn 

Citaten uit Het verstoorde leven, Dagboek van Etty Hillesum

Reacties (3)

 • Stendert

  19 september 2014 op 10:35 | #

  Hi Marijn - las net je stuk - mooi geschreven en dank voor het delen van je ervaringen! De vraag die je stelt is een terechte en vaak word ons perspectief vertroebeld door een korte eenmalige gebeurtenis die uiteindelijk geen recht doet aan de daadwerkelijke ervaringen die je in een eerder stadium hebt opgedaan. Thanks for sharing!

  antwoord

 • Marco Wobben

  23 september 2014 op 17:06 | #

  Ha Marijn. Wat een spannende gebeurtenis om door te maken. Fijn om te lezen, en wat een inspirerende Etty breng je hier onder onze aandacht. Ik besloot na het lezen van de situatie meteen ook een boek van haar te bestellen. Dank.

  antwoord

 • Mirjam van Onna

  23 september 2014 op 21:11 | #

  Ha Marijn, dank voor het delen. Intens wat je schrijft en hoe alles bij elkaar komt. Dat je bij je vader bent geweest met je kinderen. Dat ontroerd me. Lieve groet.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast