Blog: Soms luister ik niet goed...

En betrap mijzelf er op hoe weinig ik echt met aandacht luister naar de ander. Ik wil graag mijn mening delen, reageer te snel zonder de ander echt te laten uitpraten, en stel vragen met een onderliggend oordeel, zonder eerst met mijn hele wezen geluisterd te hebben. 

Ik zie, of eigenlijk hoor, het ook in gesprekken die ik opvang op mijn kantoor, mensen die ik zelf spreek en in teams die ik begeleid. Onlangs in een management team heb ik regelmatig interventies gedaan, met vragen als: "Beantwoord je nu zijn vraag? Heb je gehoord wat zij gezegd heeft? Met welke energie zeg je dit, hoe heb je geluisterd?" en elke keer was er het besef en het antwoord "nee...".

De vraag is wanneer je je daar bewust van wordt...Ik kan het vaak al snel merken aan de reactie van de ander. Daarbij komt er een ongemakkelijke gevoel bij van “er klopt iets niet…”. Wat mij helpt is te onderzoeken waar mijn gedrag vandaan komt. Om er voor de volgende keer meer bewust van te zijn, en er voor te kiezen het anders te doen. Ik besef me dan dat het om een dieper liggend verlangen gaat: “ik wil graag gehoord worden (letterlijk), want dan doe ik er toe.” Dan ervaar ik erkenning voor wie ik ben. In mijn 10 jarige praktijk weet ik dat het vaak om dit soort dieperliggende universele verlangens gaat.

Marshall Rosenberg beschrijft treffende richtlijnen voor oprecht en aandachtig luisteren:

- mededogen: ons leeg maken en luisteren met heel ons wezen

- stel eerst vragen voordat je met een advies of een geruststelling

- luister naar de gevoelens en behoeften van de ander

- luister naar wat mensen nodig hebben in plaats van wat ze van ons denken

Bekijk het waarachtige interview met Marshall Rosenberg

Andersom mag je ook ruimte vragen voor oprechte aandacht. Onlangs stelde een van mijn collega’s mij een vraag, terwijl ze op haar telefoon aan het kijken was. Ik zei: “ik wacht wel even met beantwoorden tot je klaar bent, want ik vind het fijn om je echte aandacht te hebben.” We hebben even gewacht en vervolgens een heel leuk gesprek gehad.

Ik nodig je graag uit om bij jezelf na te gaan in hoe jij dit doet. En als je wil reageren of ervaringen wil delen, graag!

Hartelijke groet, Marijn 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast