Wat wordt er toch slecht geluisterd

Het valt me steeds meer op hoe slecht veel mensen naar elkaar luisteren. eigenlijk vind ik het shocking als ik er op let...

Ik zie, of eigelijk hoor..., in teams die ik begeleid, gesprekken die ik volg op mijn kantoor, mensen die ik zelf spreek. Wat ik steeds hoor is dat mensen iets vertellen en in no time begint de ander over zichzelf. En als ze dan over zichzelf beginnen sluit het vaak niet aan. Er wordt niet echt, oprecht en empatisch geluisterd, niet doorgevraagd. 

Een voorbeeld uit een sessie met een MT van een zakelijke dienstverlener. Ik heb regelmatig interventies gedaan met vragen als: "beantwoord je nu zijn vraag? Heb je gehoord wat zij gezegd heeft? Met welke energie zeg je dit, hoe heb je geluisterd?" en elke keer was er het besef en het antwoord "nee...".

Wat willen we toch graag over ons zelf vertellen, wat vinden we het toch lastig om echt ruimte aan de ander te geven...

Richtlijnen voor oprecht en actief luisteren (M. Rosenberg):

- mededogen: ons leeg maken en luisteren met heel ons wezen

- stel eerst vragen voordat je met een advies of een geruststelling

- luister naar de gevoelens en behoeften van de ander

- luister naar wat mensen nodig hebben in plaats van wat ze van ons denken

Dit is ook voor mij steeds een aandachtspunt, oprecht en empatisch luisteren, zo min mogelijk met oordeel maar met mildheid en compassie. 

Wat zijn jouw ervaringen met oprecht en empatisch luisteren? Ik lees, hoor het graag!

Hartelijke groet, Marijn 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
 • logo-ABN-amro
 • logo-albert-schweitzer
 • logo-Bavaria
 • logo Essent
 • logo-boska
 • logo-Conway-Partners
 • logo-DE
 • logo-iglo
 • logo FrieslandCampina
 • logo-KPN
 • logo-Momentive
 • logo-OHRA
 • logo Chemours
 • logo-P-G
 • logo-philips
 • logo-polyplastic
 • logo-respect-zorggroep
 • logo-sanofi-aventis
 • logo-unilever
 • logo-Valeo
 • logo-NOOSA
 • logo-ICL
 • logo young capital
 • logo Nine